Радко Мурзов е емблематична фигура в артистичния живот на Варна.

...
 Радко Мурзов е емблематична фигура в артистичния живот на Варна.
Коментари Харесай

Ретроспективна изложба на Радко Мурзов

 Радко Мурзов е емблематична фигура в артистичния живот на Варна. Повече от 45 години той води детска школа по изобразително изкуство с интернационална популярност. Школата по изобразително изкуство е основана през 1971 година в гр. Варна. Oт началото ѝ до момента началник е известният български художник Радко Мурзов. През последните 40 години са се обучавали към 2800 деца. Четиридесет професионални художници са почнали първите си крачки в тази школа по живопис. За приноса му като художник и възпитател през 2016 година Радко Мурзов е разгласен за почетен жител на Варна.

Ретроспективна галерия на Радко Мурзов се открива от 1 юли в галерията на СБХ – „ Шипка “ 6, етаж 2. Експозицията може да бъде забелязана до 30 юли 2021 година



„ Изкуството на Радко Мурзов е комплицирано и богато като набор. Живописните му произведения са в разнообразни жанрове на кавалетното изкуство – портрет, фигурална комбинация с историко-героична и трудова тема, със подиуми от всекидневието, с асоциативни композиции с поетично-метафоричен темперамент, натюрморти, пейзажи и прочие Те са изпълнени с разнообразни техники на живописта – с маслени бои, акрил, с потребление на пластични грундове и типичен похвати на живописното създаване, велатури, напластявания и прочие Голям дял в творчеството му имат рисунките с въглен, молив, цветни пастели, акварел и графиките в комбинирани техники на щемпел – офсет и цифрови медии.

Творбите на Радко Мурзов в своята многопластовост ни откриват човешки осмислени измерения на действителността. Те са ония приказни островчета на разсъдък и притворена в багри хубост, на които заставаме, с цел да можем да се ориентираме в проблемите и в динамичността на житейското си съществуване ", споделя за художника Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед.

Откриване – 1 юли, четвъртък, 18.30 ч. –  СБХ „ Шипка “ 6, етаж 2

Снимки – СБХ



Радко Мурзов е роден в Карнобат. Завършва съветска лингвистика в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ”. Следвайки креативния си подтик, приключва с отличие и живопис в Национална художествена академия в София. Работи в региона на кавалетната живопис, рисунката, графиката и декоративно-монументалните изкуства. От 1976 година е член на Съюза на българските художници. Има над 30 независими изложения в България, Германия и Гърция, както и участия в групови изложения в Германия, Франция, Алжир, Македония, Япония, Русия.

През 2019 година в ГХГ – Варна Радко Мурзов отбелязва 80-годишнината си с изложбата „ Пътят “. Той е създател на поетично-художествения алманах „ Пулсации “ с редактор Недялко Йорданов. Носител е на премия „ Варна ” в региона на културата.

Негови работи имат националната изложба и галерии в страната, както и колекционери от доста страни по света. Живее и работи във Варна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР